Entendre els reptes d’inclusió per dissenyar i desenvolupar una plataforma de vida independent en una societat intel·ligent per i amb persones amb autisme.

Les persones amb autisme són un gran grup als centres d’activitats de dia, i l’autisme és un dels diagnòstics de neurodesenvolupament més comuns que pot implicar una discapacitat greu per a moltes persones. El projecte Platform for Smart People tracta de crear una plataforma per fer que les persones amb autisme siguin més independents de l’ajuda dels altres en situacions de la vida quotidiana. El focus se centra en els reptes i les oportunitats de la vida real als centres d’activitats de dia.

Platform for Smart People

Això s’aconseguirà dissenyant conjuntament i desenvolupant una Platform for Smart People. La plataforma inclourà una aplicació de realitat augmentada accessible amb un marc d’aprenentatge automàtic i intel·ligència cívica que farà avançar l’estat de l’art actual en l’àmbit de la digitalització i la societat intel·ligent per a persones amb autisme. Un procés de co-disseny iteratiu garantirà que es compleixin els requisits per a les persones amb autisme a la plataforma.

Fons

Les persones amb espectre autista presenten un repte particular. Les tasques que les persones neurotípiques donen per fetes per fer fàcilment (per exemple, planificar un dia) poden estar fora de les capacitats de les persones amb autisme que encara han de viure de manera independent i treballar. Per superar aquestes barreres, hi ha oportunitats potencials basades en la recerca i el desenvolupament actuals.

La realitat augmentada significa que el món real s’augmenta amb objectes digitals (gràfics, àudio, haptics) mitjançant la detecció d’objectes del món real, el seguiment de posicions, la detecció de la distància i la profunditat i la integració de la configuració de la llum. Investigacions anteriors mostren la viabilitat d’utilitzar la realitat augmentada per ajudar les persones amb autisme amb tasques com ara habilitats de comunicació social i vida independent.

L’aprenentatge automàtic és una eina que pot automatitzar algunes de les tasques per fer més accessible el món augmentat, com ara identificar objectes del món real. Tanmateix, l’aprenentatge automàtic té l’anomenat problema d’arrencada en fred on es necessiten grans conjunts de dades per fer-lo útil. Per superar-ho, cal un component d’Intel·ligència Cívica, on el personal del Centres d’Activitats de Dia pugui contribuir amb adaptacions individuals que sàpiguen que funcionen per a cada persona. En combinar els avenços anteriors i integrar-los amb els esforços d’investigació sobre la infraestructura pública inclusiva global, els resultats poden tenir una àmplia difusió.

Col·laboració transversal

L’associació està formada per un equip multidisciplinari per donar resposta a les corresponents respostes transversals requerides del projecte. Els investigadors de l’equip representen el Departament d’Informàtica i Ciències de Sistemes de la Universitat d’Estocolm, el Departament d’Educació Especial de la Universitat d’Estocolm i KTH. A més, hi participen diversos centres d’activitats de dia a Estocolm. El Consell Assessor del projecte està format per representants d’Autism och Aspergerförbundet, Rinkeby-Kista Day Activity Center, IBM, Trace R&D Center and Raising the Floor.

Mireu la presentació gravada a l’esdeveniment Digitalize in Estocolm 2022:

Llegit a:

Digital Futures