Autisme i problemes de processament sensorial: signes i com ajudar

El trastorn de processament sensorial o problemes sensorials descriu els reptes que tenen els nens (i els adults) quan el seu cervell interpreta els missatges sensorials que reben de manera diferent. Els seus cervells poden trobar algunes entrades sensorials aclaparadores. O potser no notin les entrades sensorials tan ràpidament com altres. Fem una ullada més de prop a l’autisme (TEA) i als problemes de processament sensorial en autisme. Cobrirem:

  • Una descripció ràpida de l’autisme i els problemes sensorials.
  • Quines diferències sensorials podrien semblar en l’autisme.
  • El que pot semblar experimentar diferències sensorials (des d’una perspectiva autista)

Què és el trastorn de l’espectre autista?

El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) / Condició de l’Espectre Autista (CEA), o autisme, és un trastorn neurològic. Afecta com una persona es comunica amb els altres i com experimenta el món que l’envolta. Els nens i adults autistes experimentaran dificultats amb la comunicació social, i això afecta les interaccions socials. Sovint tindran algun tipus de patrons de comportaments, activitats o interessos restringits i repetitius. Com a adult, sovint es pot utilitzar en feines altament qualificades que requereixen atenció als detalls. Les diferències en les respostes sensorials s’inclouen ara formalment als manuals de diagnòstic.

Tot i que durant molts anys era ben conegut que les diferències de processament sensorial i l’autisme sovint es produïen conjuntament, l’actualització del manual DSM-V de 2013 va ser la primera vegada que es va reconèixer formalment.

Els criteris estableixen que els patrons de comportaments, activitats o interessos poden ser deguts a “híper o hipo reactivitat a l’entrada sensorial o interessos inusuals en aspectes sensorials de l’entorn (per exemple, indiferència aparent al dolor/temperatura, resposta adversa a sons o textures específics), olor o textures excessives d’objectes, fascinació visual per les llums o el moviment)”.

Això vol dir que és probable que els nens o adults autistes processin la informació sensorial de l’entorn de manera diferent a la dels altres.

Amb quina freqüència es produeixen problemes de TEA i processament sensorial?

En una enquesta* d’adults amb autisme, el 83% dels enquestats va dir que tenien alguns reptes amb el processament sensorial. A la mateixa enquesta, els enquestats també van enumerar els reptes del processament sensorial que contribueixen a augmentar els seus nivells d’estrès. S’ha informat que el percentatge de nens amb TEA i problemes de processament sensorial se situa entre el 69% i el 95% segons l’estudi**. També es produeix amb prou freqüència perquè s’inclogui com a part dels criteris de diagnòstic a partir de l’actualització del DSM-V el 2013.

Sobrecàrrega sensorial a les botigues

Aquest vídeo té en compte les entrades sensorials que es produeixen en un recorregut a les botigues. El que sembla una activitat senzilla està realment ple d’aportacions sensorials contínues. El vídeo considera com algú amb TEA i trastorn del processament sensorial podria experimentar el món.

Can you make it to the end?

Com poden sentir-se els reptes del processament sensorial en l’autisme?

Les dificultats amb el processament sensorial poden afectar totes les parts de la vida d’un nen o adult. Això es deu al fet que el nostre cos està rebent constantment missatges sensorials.

Tanca els ulls un moment i només pensa en tota l’entrada sensorial que estàs experimentant.

Sents algun so o olor? Pots sentir on estàs assegut? El teu cos sap si estàs assegut o estirat?

Què passa amb les micro sensacions? Com se sent la teva roba contra la teva pell? Què passa amb el teu rellotge o joies? Pots sentir les costures dels teus mitjons o malles? Com t’afecta el lleuger tic-tac d’un rellotge o el parpelleig d’una llum?

Notant micro sensacions

Alguns de vosaltres que esteu llegint això potser mai no heu notat aquestes micro sensacions. Això és perquè el teu cervell les filtra. El trastorn de l’espectre autista pot augmentar la intensitat d’aquestes micro sensacions. Així, les sensacions quotidianes es senten amb més intensitat. Això sovint pot conduir a la distracció o l’evitació. Amb el temps, si aquestes sensacions es fan massa, això pot provocar una sobrecàrrega sensorial. De vegades, això pot provocar una fusió o fins i tot s’apaga.

Els nens (o adults) que s’esgoten normalment mostren la seva sobrecàrrega sensorial de maneres més òbvies que els que es tanquen. Durant una crisi, el comportament d’un nen probablement serà força intens, pot semblar com una rabieta. Tanmateix, el desencadenant de la resposta és massa informació sensorial.

També és important estar atent al tancament, ja que aquests nens (i adults) es poden passar per alt. Els nens (o adults) que tanquen poden retirar-se, callar o intentar amagar-se. Aquests indicadors de tancament sovint es poden perdre.

Una descripció personal

Una descripció que sembla molt útil per pensar com es podria sentir una persona autista que experimenta reptes de processament sensorial és d’Anita Lesko. Ella va afirmar que:

“Viure amb Asperger és com viure amb so Dolby Surround, portar ulleres 3D com les que s’utilitzen a les sales de cinema i tenir el sentit de l’olfacte i el tacte al màxim”.

Anita Lesko

Hi ha sempre un patró de sensibilitat sensorial en l’autisme?

Curiosament, malgrat que hi ha molta atenció a la sensibilitat sensorial en l’autisme, la investigació informa d’una barreja de patrons sensorials. Els resultats mostren que no hi ha un patró clar de respostes en l’autisme a la informació sensorial. Diferents estudis han donat resultats diferents, però la majoria troben que hi ha un perfil sensorial mixt en l’autisme.

Aquest és un bon recordatori que cada persona amb autisme és un individu. Tot i que alguns cervells són més sensibles, altres podrien respondre més lents a les entrades sensorials i altres podrien buscar més inputs sensorials. També hi pot haver diferències amb cada sentit. Una troballa comuna en tots els estudis és la sensibilitat auditiva o sensibilitat als sons. Això també ho veig clínicament. La sensibilitat tàctil també s’informa amb freqüència.

En general, però, la investigació no admet un patró específic de respostes. Cada nen o adult autista tindrà el seu propi perfil sensorial únic i necessitarà els seus propis suports individualitzats.

Hi ha molta informació sensorial per processar!

Aquest vídeo mostra la gran quantitat d’entrades sensorials del nostre entorn cada dia. Considera quanta informació ha de processar algú amb TEA i trastorn del processament sensorial mentre es mou en un dia normal. És útil pensar en el dia del vostre fill i quines entrades sensorials estan experimentant. Explorem la sobrecàrrega sensorial amb més profunditat aquí.

Si creieu que el vostre fill experimenta sensibilitats sensorials i voldria augmentar la vostra comprensió, inscriviu-vos al repte de sensibilitat sensorial de sis dies de Kim. Sis dies, sis correus electrònics, sis maneres de donar suport al vostre fill.