Investigadors que utilitzen la intel·ligència artificial per ajudar a la detecció precoç del trastorn de l’espectre autista

Es podria utilitzar la intel·ligència artificial per ajudar a la detecció precoç del trastorn de l’espectre autista? Aquesta és una pregunta que els investigadors de la Universitat d’Arkansas estan intentant respondre. Però estan prenent una actitud inusual. La IA ajuda a la detecció precoç de l’autisme?

Han-Seok Seo, professor associat amb una cita conjunta en ciència dels aliments i la Divisió d’Agricultura del Sistema de la UA. Khoa Luu, professor ajudant en informàtica i enginyeria informàtica. Identificaran indicis sensorials de diversos aliments tant en nens neurotípics com en aquells que se sap que estan a l’espectre. A continuació, s’utilitzarà la tecnologia d’aprenentatge automàtic per analitzar les dades biomètriques i les respostes de comportament a aquestes olors i gustos com a forma de detectar indicadors d’autisme.

La IA ajuda a la detecció precoç de l’autisme?

Hi ha una sèrie de comportaments associats al TEA, com ara dificultats amb la comunicació, la interacció social o els comportaments repetitius. També se sap que les persones amb TEA presenten alguns comportaments alimentaris anormals, com ara evitar alguns, si no molts, aliments, requisits específics a l’hora dels àpats i menjar no social. Evitar els aliments és especialment preocupant, perquè pot provocar una mala nutrició, incloses les deficiències de vitamines i minerals. Tenint això en compte, el duet pretén identificar indicis sensorials dels aliments que desencadenen percepcions o comportaments atípics durant la ingestió. Per exemple, se sap que les olors com la menta, les llimones i els claus evoquen reaccions més fortes entre les persones amb TEA que les que no, possiblement desencadenant nivells més elevats d’ira, sorpresa fàstic.

Seo és un expert en les àrees de la ciència sensorial, la neurociència del comportament, les dades biomètriques i el comportament alimentari. Està organitzant i liderant aquest projecte, incloent-hi el cribatge i la identificació de senyals sensorials específics que poden diferenciar els nens autistes dels nens no autistes pel que fa a la percepció i el comportament. Luu és un expert en intel·ligència artificial amb especialitats en processament de senyal biomètric, aprenentatge automàtic, aprenentatge profund i visió per computador. Desenvoluparà algorismes d’aprenentatge automàtic per detectar el TEA en nens basats en patrons únics de percepció i comportament en resposta a mostres de prova específiques.

Creació d’un algorisme per detectar millor l’autisme

El seu objectiu final és crear un algorisme que mostri un rendiment igual o millor en la detecció precoç de l’autisme en nens en comparació amb els mètodes de diagnòstic tradicionals, que requereixen avaluacions de professionals sanitaris i psicològics entrenats, durades d’avaluació més llargues, qüestionaris enviats pel cuidador i costos mèdics addicionals. Idealment, seran capaços de validar un mecanisme de menor cost per ajudar amb el diagnòstic de l’autisme. Tot i que probablement el seu sistema no seria l’última paraula en un diagnòstic, podria proporcionar als pares una eina de detecció inicial, idealment eliminant els nens que no són candidats al TEA i assegurant que els candidats més probables segueixin un procés de detecció més complet.

Seo va dir que es va interessar per la possibilitat d’utilitzar el processament multisensorial per avaluar el TEA quan van passar dues coses: va començar a treballar amb una estudiant de postgrau, Asmita Singh, que tenia antecedents en el treball amb estudiants autistes, i el naixement de la seva filla. Com molts pares primerencs, Seo va prestar molta atenció al seu nadó, ansiós perquè estigué sana. Quan es va adonar que no faria contacte visual, va fer el que fan la majoria dels pares nerviosos: va recórrer a Internet per obtenir una explicació. Va saber que evitar el contacte visual era una característica coneguda del TEA.

Despertar la curiositat

Tot i que la seva filla no va acabar tenint TEA, la seva curiositat es va despertar, sobretot pel que fa al paper que juga la sensibilitat a l’olfacte i el gust en el TEA. Més converses amb Singh el van fer creure que els seus pares ansiós podrien beneficiar-se d’una eina de detecció precoç, potser per alleujar les preocupacions de manera econòmica al principi. Les converses posteriors amb Luu van fer creure a la parella que si l’aprenentatge automàtic, desenvolupat pel seu estudiant de postgrau Xuan-Bac Nguyen, es podia utilitzar per identificar reaccions normals als aliments, també es podria ensenyar a reconèixer les respostes atípiques.

Seo està buscant voluntaris de 5 a 14 anys per participar en l’estudi. Per a l’estudi es necessiten tant nens neurotípics com nens ja diagnosticats amb TEA.

Llegit a:

University of Arkansas